15 Aralık 2011 Perşembe

Masaüstüne bak, insanın ciğerini olmasa da yüzeyini anla

Birinin bilgisayar masaüstüne bakarak hakkında bilgi sahibi olmak mümkün mü? Bence öyle. Misal, buraya kendiminkini koysam epey bir bilgi çıkar. O vakit ne bekliyorum? Uygulamaya koyayım hemencecik. 




Genelden özele doğru gidelim. Masaüstündeki fotoğrafa bakınca kızımızın denizi sevdiğini yüzde yüz güvenle söyleyebiliriz. Denizin ortasına dikilen toriiye - kutsal mekana girişi simgeler - bakınca hakkında bilgi sahibi olmasanız dahi şekil itibariyle Japon alfabesinde kullanılan kanjilere benzediğini çıkarabilirsiniz. Bu durumda Japonya ile alakadar olduğum su yüzüne çıkmış oluyor. Diyelim ki oradan çıkaramadınız. Sağ üst köşede bir saat var. Dikkatlice baktığınız zaman Tokyo'da zamanı gösterdiğini göreceksiniz. Yazıyor zaten. Madem saatlerden gidiyoruz bir de sol üst köşedekine bakalım. Seul yazısını gördünüz mü? Heh! Demek ki neymiş? Güney Kore de ilgi alanım içerisinde imiş. Onun üzerindeki hava durumu göstergesine bakınca yaşadığım şehrin İstanbul olduğu ortaya çıkıyor. Biraz daha aşağılara geldiğimizde çeşitli simgelerle karşılaşıyoruz: Safari, iTunes, TweetDeck, Picasa, Opera, Windows Gezgini, Google Chrome, SPlayer, ImTOO 3GP Video Converter ve açık olan Winamp programı. Müzik dinliyormuşum. Dinlemeyi seviyormuşum. Film, dizi vb. izlemekten zevk alıyormuşum. Bazılarının formatını değiştirip telefonuma aktarıyor, böylelikle dışarıda iken canım istediğinde birşeyler - ki genelde müzik videosu ya da canlı performanstır bu şeyler - seyrediyormuşum. İnterneti kullananların kendi internet tarayıcım olan Opera'ya bulaşmasını sevmediğimden başka alternatifler mevcut bu konuda. Sağ alt köşede mavi bir simge halinde görülen last.fm scrobbler a dayanarak dinlediğim müziklerin analizi ile ilgilendiğimi söyleyebilir miyiz? Bence mümkün. En genele bakıldığında masaüstünde sadece geri dönüşüm kutusu mevcut. Demek ki düzeni seven, karışıklıkla arası hoş olmayan biriymişim. 



Vay be! Bayağı ifşa etmişim kendimi de haberim yokmuş meğer. Gerçi yazılarımı okuyanlar bunları ve fazlasını zaten biliyorlar. Olsun varsın. Böyle anlatmak da güzel. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder