10 Aralık 2011 Cumartesi

Ücretsiz Biyoloji dersi verilir... Bu yazıda...

Cümle 1: Serdar Ortaç tipliler.
Cümle 2: Hepsi birbirine benziyo bunların ya!
Cümle 3: Kız mı erkek mi belli değil.

Çekikgözlüler hakkında sarfedilen şu üç cümle ve türevleri var ya!.. Beni alır, sinir dalgalarından mürekkep bir denizin orta yerine bırakır. Mantıklı ol, canımı ye! Onu da yapmayacaksan karşındakinin önemsediği, incelediği, irdelediği kültürü yaşayan insanlara ucuz laflar etme bari. 

Onur Ataoğlu'nun kaleme aldığı Japon Yapmış adlı eserin Kabuki, Noh ve Gagaku başlıklı yazısında şunlar belirtilmiş: " ...Bu sefer sahneye birbirinden güzel, parlak, endamlı delikanlılar çıkar olmuş. Burada bir parantez açıp iki hususu açıklığa kavuşturmakta fayda var. Birincisi, Asyalıların anatomik bir özellikleri olarak, erkekleri ' yakışıklı'dan ziyade ' güzel ' oluyor. Kılsız, kaymak gibi bir ten, minyon vücut yapısı derken, iyi bir makyaj ve kostümle erkek oyuncular kadınlardan daha ' güzel ' görünmeyi başarabiliyorlar...

Prof. Dr. Ali Demirsoy ise Yaşamın Temel Kuralları adlı serinin ilk cildinin birinci kısmında şöyle yazmış: " ...Çoğunluk sarı, sarıdan esmere değişen deri rengine, düz ve kaba siyah saça, seyrek kıllı sakala ve vücuda, yuvarlak yüze, çıkık çene kemiklerine, ya hiç gelişmemiş ya da çok az gelişmiş kaş kemerlerine, basık buruna ve yüze, şişkin göz kapaklarına, kısık gözlere, görsel olarak az eşeysel dimorfizme ve yaygın B kan grubuna sahiptirler. En tipik Mongoloidler Çin, Kore ve Japonya'da görülür...

Eşeysel dimorfizm erkek ve dişi eşeyler arasında vücut boyutu ve şekli, renk veya desen bakımından farklılıklar görülmesi durumu olarak tanımlanmış biltek.tubitak.gov.tr adresinde. Az biraz yukarıda yazılanları okuduysanız orada görsel olarak az eşeysel dimorfizm deyişini hatırlarsınız. Şimdi koyun oraya paragrafın girişindeki tanımı ve az biraz düşünün. Düşünmek istemiyorsanız ben size şöyle yardımcı olayım: Mongoloid ırkın özelliklerini taşıyan insanlarda cinsiyete bağlı farklılıkların melezlenme yoluyla yapısal özellikleri değişime uğramış Türkler kadar belirgin olmasını beklemek yanlıştır. Genetik açıdan bu ırkın özelliklerini taşıyanlar için " Kız desem kız değil, erkek desem erkek değil " tarzında cümlecikler sarfetmek boştur. Benim gözümde terbiyesizliktir. 

Yazının girişinde belirttiğim ilk iki cümle üçüncüsü kadar itici olmamakla birlikte duymaktan kusma derecesine geldiğim sözler arasında başlarda yer alıyor. Üstünkörü bir bakış çekikgözlülerin birbirine benzediği yanılsamasına neden olabiliyor, evet. SS501 grubunun Love Ya videosunu ilk izlediğimde Kim Hyun Joong ve Kim Hyung Jun'u ayırt etmekte zorlandığımı unutmadım ama videonun tamamında değil, sade ve sadece en başta. Çünkü suratlarının yarısı gölgede kalıyordu. Gözlerim özel yeteneklerle donanmış değil. Hal böyleyken benimle aynı görüş potansiyeline sahip insanların " Hepsi birbiriyle akraba sanki bunların. Ayırt edemiyorum " demelerini manasız buluyorum. Serdar Ortaç benzetmesi içinse söyleyecek birşeyim yok çünkü az evvel sıraladığım cümlelere uzanıyor nihayetinde. Benzetmede son nokta!

Dipnot: Bir gün bunları yazma ihtiyacı duyacağımı bir başkası söylese güler geçerdim ama yazdırıyorlar arkadaş! Heyhat! İlk ve son olmasını temenni etmekten başka birşey gelmiyor elimden. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder